27. december 2020

Boganmeldelse: Den udvalgte

By Cherryblossomreads

Indlægget markeres hermed reklame, da bogen er tilsendt til anmeldelse af forlaget. Dette har dog ingen indflydelse på min vurdering.

Forfatter: Taran Matharu

Udgivelse: Forårsbørn, 2020

Bedømmelse: 3/5 ♥♥♥

Serie: Deltager #1

Den udvalgte

Handling

Cade er blevet dømt for tyveri og som led i sin afstraffelse skal han bruge et år på en skole for utilpassede unge. En aften befinder Cade sig dog pludselig ikke længere på sit trygge værelse, men i en kamp om liv og død i en anden verden mod fremmede væsner. Mens Cade kæmper for sin overlevelse med alt hvad han har lært, må han også prøve at finde ud af, hvor han er, hvorfor han er endt der, hvem der har udvalgt ham og ikke mindst, hvordan han kommer hjem. Med lidt hjælp fra de andre udvalgte, må Cade sande at de ikke kan løbe fra problemerne. I stedet må han finde sit indre mod og stå ansigt til ansigt med blodtørstige fortidslevn og mystiske overmagter i et spil om overlevelse.

Mine tanker

Den udvalgte er let at læse og appellerer i høj grad til tweens og læsere af tween-fiktion samt YA litteratur. Sammen med hovedpersonen Cade, kastes læseren direkte ind i det mystiske univers og får kun langsomt introduceret både universet, og de andre deltagere i det, der skal vise sig at være et spil. Et spil om overlevelse.

Cade møder flere forskellige forhistoriske levn og væsner, og som læser er det spændende at følge med i. Jeg er selv den type læser, der slår alle referencer til virkeligheden op og læser lidt om dem, og mit tween-jeg ville have elsket at den her bog indeholder så mange mystiske referencer om forsvundne genstande fra vores verden, som f.eks. nogle af de ting, der menes at være forsvundet i Bermudatrekanten, simpelthen fordi jeg elskede alt, hvad der var mystisk.

Bogen er første del i en fantasytrilogi, hvilket betyder at den hele tiden bygger op til noget større. Det mærker man som læser på både tempo og spændingsniveau. Som før nævnt kastes man direkte ind i handlingen, og den lidt mystiske og tempofyldte start fungerer som en rigtig god krog til at fange læseren. Mange af de vilde situationer Cade kommer ud for virker enormt godt for hans karakterudvikling. Samtidig føltes de dog også lettere overflødige, da der jo bygges op til noget større, så man sidder mest bare og venter på det store. Når det så er sagt, så er jeg sikker på, at mange tween-læsere vil sluge de vilde eventyr råt! For de er spændende og velfortalt. Og man kan slet ikke lade være med at holde lidt af og heppe på Cade, der bare gerne vil have fred og finde hjem.

Cade er en skøn karakter, der vokser fra start til slut. Han er venlig og hjælpsom og kæmper selv om han møder modstand efter modstand. Derudover er han fuld af gåpåmod og virker enormt inspirerende på sine udvalgte venner, men bestemt også på læseren.

Den udvalgte er en superflot bog og jeg elsker spillet mellem det røde og det gyldne! Derudover er Cade og de vilde dinosaurer et virkelig fedt blikfang!

Hvem kan læse Den udvalgte?

Man behøver ikke at være en stærk læser, for at gribe denne bog, men jeg vil anbefale at man har en interesse for enten det mystiske eller det historiske og absolut ikke er bange for død eller dinosaurer. Derudover er det en fordel at være vild med seje helte. Bogen er overskuelig og nem at følge med i, på trods af der gøres brug af flashbacks og den indeholder mange karakterer. Anbefales særligt til læsere, der har været vild med De udvalgte af Marianne Curley, Drømmetjenerne af Dennis Jürgensen eller Krigeren-serien af Josefine Ottesen.