Jeg står med bogen Malstrøm i hånden foran min bogreol.

Om mig

Hvor er det pænt af dig at kigge forbi!

Jeg hedder Katja og er en 28-årig bogglad kvinde, som udover bøgernes verden er vild med at løbe og til daglig løber i den lokale atletikklub. Mine læseinteresserer spænder vidt, og selv om jeg helst læser fantasy og realistisk YA, så er jeg også vild med en god krimi eller et smukt digt, og det eneste, jeg virkelig sjældent læser er biografier og historiske romaner. Jeg kan sagtens elske en biografi eller en historisk roman, men det sker så sjældent, at jeg bare…. ikke rigtig læser dem.

Jeg blogger her (tydeligvis), men du kan også følge mig på Instagram under brugernavnet @cherryblossomreads

Mit liv som læser

Min interesse for litteratur er mange år gammel. Jeg husker, at min far eller mor ofte ville læse højt for mine søskende og mig inden sengetid, og da det holdt op, begyndte jeg at læse selv. I mange år var det Basserne og Anders And, der var mit go-to læsemateriale, men som årene gik og jeg blev en mere kompetent læser tog andre og mere boglige værker over. Jeg læste om kap med en af mine klassekammerater, fordi jeg dybest set er konkurrencemenneske, og jeg ville være en bedre og hurtigere læser end ham. Efter 3. klasse var det dog kun, når vi havde læsetests at den konkurrenceånd kom frem. Ellers nød jeg bare at læse. Jeg kunne lukke helt af for omverden.

I gymnasiet oplevede jeg, som rigtig mange andre, at lektierne tog over, og tiden til fritidslæsning var minimal. Overskuddet var minimalt. Så efter en del år, hvor læsning blev erstattet med lektielæsning og dårlig samvittighed, genoptog jeg atter læsningen for nogle år siden. Og jeg vender aldrig tilbage til ikke at læse!

Min blog

Bloggen her er dedikeret til mine læseoplevelser, men jeg elsker generelt en god historie! Jeg er ikke typen, der nægter at se en film, før jeg har læst bogen. Jeg er heller ikke typen, der konstant skal lade alle vide, at bogen er bedre. Jeg ser en filmadaptation som sit eget værk, og oftest gøres det rigtigt godt! Men når jeg har set en film, efter at have læst bogen først, så hænder det, at jeg kan fortælle folk at: “Det bliver forklaret bedre i bogen, så hvis du er interesseret kan jeg varmt anbefale at du læser den.”

Derfor finder du her på bloggen primært indlæg om bøger, læsning, læseoplevelser og andet litteratur- eller literacyrelevant. Indimellem kan jeg dog finde på at smide et mere personligt indlæg, som måske slet ikke handler om bøger.

Mine fremtidsdrømme

Jeg er i skrivende stund i gang med læreruddannelsen, og jeg elsker at undervise, men min drøm er på længere sigt at arbejde med udvikling af undervisningsmaterialer til brug i netop folkeskolen eller arbejde andetsteds med sprogudvikling/-tillæring og læsekompetencer. I øjeblikket ville drømmen være at lande et sted som Nationalt Videncenter for læsning. Dog har jeg også en forkærlighed for oversættelse og for at sprede læseglæde, og jeg er derfor absolut ikke afvisende overfor, at det måske en dag vil føre mig ind i nærheden af noget forlagsarbejde, hvis den lyst skulle blomstrer op. Men først skal jeg færdiggøre min uddannelse, og så må vi se, hvor jeg ender henne.

Puha, nu blev det da næsten også til en hel livshistorie. Men det siger også lidt om mig; jeg skriver ofte fra hjertet af. Mine anmeldelser er udelukkende et udtryk for min egen personlige holdning – også, når jeg anmelder et eksemplar for et forlag eller en forfatter. I de tilfælde står det nævnt øverst i indlægget, så du er klar over det!

Anmeldelsespolitik

Som sagt er enhver anmeldelse alene udtryk for min personlige holdning. Kan du huske sagen om den der blå kjole med sorte striber? Eller var den en hvid kjole med guldstriber? Eller måske kan du huske den der optagelse af et navn… Var det Yanni eller Laurel? Sådan er det også med bøger. Når jeg læser en bog, har jeg kun min egen person og erfaring at trække på i forhold til forståelse op læseoplevelse. Og det samme har du. Derfor kan du sagtens elske en bog, jeg ikke bryder mig om og omvendt. Også selv om vi generelt ellers har samme smag. Derfor vil jeg lige påpege, at det er vigtigt, du læser det, du gerne vil! Uanset, hvad andre siger.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert litteratur. Alt tæller. Alle ord, alle meninger.

HJerter til bøgerne

Jeg er for nylig (juli 2018) begyndt at give mine anmeldelser et ekstra pift i form af en “stjernevurdering” som man kender det fra bl.a. Goodreads og avisernes anmeldelser. Det er noget, jeg i lang tid har fravalgt for i stedet at sætte fokus på indholdet i mine anmeldelser, men det er efterhånden gået op for mig, at en “stjernevurdering” kan mere end jeg først havde regnet med, og den hjælper bl.a. med at give et overblik over resten af anmeldelsen på samme måde, som et referat af en bog kan gøre det.

Derfor introducerer jeg hermed hjerter i mine anmeldelser. Herunder kan du læse, hvad de forskellige antal hjerter betyder for læseoplevelsen. Husk dog, at de ikke er en fyldestgørende anmeldelse af bogen, og at vi ikke alle har samme smag eller vurdering af de samme bøger.

– En ringe læseoplevelse. Jeg vil nødig anbefale andre at læse bogen, hvis de generelt kan lide de samme bøger som jeg.

♥♥ – Læseoplevelsen var under middel, og der var for mange (eller for store) elementer, der var forstyrrende eller ikke fungerede for mig.

♥♥♥ – God læseoplevelse. Bøger med tre hjerter er absolut værd at læse, men der har været nogle (større) ting, der ikke har været efter min smag.

♥♥♥♥ – Læseoplevelsen er rigtig god med kun få mangler eller skuffende input.

♥♥♥♥♥ – Fantastisk læseoplevelse! Need I say more?