30. december 2018

Nytår 2018/2019

By Cherryblossomreads

Så gik der endnu et år. Et år, der for mig (og sikkert de fleste mennesker i verden) har budt på både op- og nedture. Et år med slid og kærlighed. Et år med sorg og glæde. Et år med vaner og forandring.

Sidste år skrev jeg et indlæg (som du kan læse her), hvor jeg præsenterede jer for nogle mål for året og de nytårsforsæt, jeg havde sat mig for. Og sådan nogle er man jo nødt til at samle op på. Jeg har løbende brugt dem til at holde mig selv lidt i ørerne, og det har virkelig hjulpet mig til også at nå de fleste af dem.

Bogrelaterede mål

Jeg satte fem mål, der udsprang af min interesse for bøger, læsning og bloggen:

 • Jeg vil læse 35 bøger i 2018.
 • Mindst 18 af de bøger, skal være bøger fra min egen reol.
 • Mindst 5 af de bøger jeg læser skal være e-bøger, jeg læser på min Kindle.
 • Jeg vil forsøge at skrive et blogindlæg hver uge.
 • Jeg vil blive mere organiseret.

I år 2018 har jeg formået at læse ikke mindre end 70 bøger, hvilket er dobbelt så mange, som jeg havde sat mig for. Det er bøger i alle afskygninger, og stakken tæller derfor både romaner, børnebøger, graphic novels, lydbøger og digtsamlinger. Derudover har jeg startet på en håndfuld bøger, som jeg ikke har afsluttet. Til næste år, vil jeg prøve at vægte kvalitet fremfor kvantitet, da mange af bøgerne faktisk har scoret lave bedømmelser af mig. Derudover vil jeg prøve også at holde mere styr på sideantallet fremfor/samtidig med antallet af bøger.

25 af de læste bøger stammer fra mine egne reoler, selv om rigtig mange af dem faktisk er bøger, jeg har modtaget i løbet af året. Målet var oprindeligt sat for, at jeg kunne gøre et indhug i de bøger, jeg har købt, men endnu ikke læst. Dette er derfor et mål, jeg vil holde til næste år, da jeg synes, det er vigtigt at jeg får læst de bøger, der står på mine hylder. Ellers skal de ikke stå der.

Mig med en fantasybog i hånden foran mine bogreoler

8 af de bøger jeg læste i år er læst på min Kindle, hvilket jeg er rigtig godt tilfreds med! Til næste år vil jeg prøve at øge antallet, men da jeg skal ud at rejse, regner jeg med, at det helt naturligt vil stige.

Jeg fik ikke skrevet et blogindlæg hver uge, hvilket jeg er rigtig ked af, men i år har været hårdt for mig rent personligt. Dette har bevirket, at jeg har nedprioriteret bloggen. Jeg var ramt af stress i vinteren og foråret, og selv om det er ved at være et år siden, jeg gik til lægen med symptomer, der gjorde mig nervøs og bange; og selv om det er mange måneder siden jeg sidst har oplevet nogle af de symptomer, så kæmper jeg stadig for at finde fred og ro i en presset hverdag. Der er mange ting, jeg ikke kan længere, og mange situationer, hvor jeg meget hurtigere end før lukker ned og giver op.

Det at skrive en anmeldelse – eller bare et blogindlæg af relevans for jer søde og dejlige læsere – tærer gevaldigt på mine kræfter. Jeg vil jo stadig gerne gøre det godt. Men jeg er stadig tit meget træt og har svært ved at fokusere og koncentrere mig. Derfor er dette mål ikke opfyldt. Jeg vil stadig have det som mål for det nye år at udgive indlæg oftere, da jeg virkelig hygger mig med min blog, men det bliver med den anke, at jeg skal passe på mig selv.

Jeg prøvede at være mere organiseret, men det er ikke blevet meget bedre. Derfor vil jeg i 2019 prøve at organisere min læsning ved hjælp af et spreadsheet i Excel i håb om, at det bliver bedre og mere overskueligt! Det med notesbøger var åbenbart ikke mig. Jeg savner at have overblik over, hvor mange bøger, jeg er i gang med, hvor langt jeg et nået, og hvilke jeg giver op på. Goodreads mangler alt for mange bøger i deres system til, at det fungerer for mig. Jeg bliver træt af selv at skulle skrive dem ind hver gang. Især fordi jeg nogle gange har afleveret bogen tilbage på biblioteket, og derfor mangler nogle oplysninger.

Ikke-bogrelaterede mål

Udover ovenstående mål har jeg også haft fokus på andre sider af mit liv. Jeg havde opstillet følgende mål for min sundhed og velvære:

 • I de første seks måneder af året må jeg ikke drikke sodavand.
 • Jeg vil arbejde hårdere for at blive min løbeskade kvit.
 • Jeg vil forbedre min eksamensattitude.

Jeg var sodavandsfri i seks måneder! Og selv om det var virkelig hårdt i starten, så endte det med at være virkelig fint. Jeg har drukket sodavand i den anden halvdel af året, men slet ikke så meget som jeg plejede, og stort set kun i forbindelse med fødselsdage eller andre af den slags samlinger. Det smager slet ikke så godt længere og jeg regner med at gentage dette mål i 2019.

Jeg kæmpede rigtig meget for at blive min løbeskade kvit i de første fire-fem måneder, og så troede jeg også, den var væk. Men den kom igen knap to måneder senere. Og nu er jeg også ramt i højre knæ. Jeg er ved at være træt af skader og smerter, men samtidig også en smule opgivende. Jeg har ikke planer om, at trække dette mål med over i 2019. Jeg skal have gjort noget ved det, men ikke som årsmål eller nytårsforsæt.

Det der med eksamensattitude skal vi vist ikke tale om. Jeg er så træt af eksaminer, prøver og tests. Og selv om jeg har prøvet at se lysere på det, så er jeg stadig stor modstander af dem. Især dem, hvor det virker som om, man testes på den billigste eller nemmeste måde, men ikke den bedste og mest effektive. Hm. Jeg tier bare stille om dem.

Mål for 2019

På baggrund af ovenstående og med tanke på at gøre noget godt for mig selv har jeg opstillet følgende mål:

 • Jeg skal blive bedre til at mærke mig selv og sige fra.
 • I de første 6 måneder vil jeg ikke drikke sodavand.
 • Jeg vil læse 40 bøger i 2019.
 • 12 af disse skal være fra mine hylder.
 • 12 skal være fra min Kindle.
 • Jeg vil udgive et blogindlæg 2-3 gange om måneden.
 • Jeg vil blive mere organiseret via mit spreadsheet.