17. oktober 2020

Boganmeldelse: Bolsjefilosofi og andre leveråd

By Cherryblossomreads

Indlægget markeres hermed reklame, da bogen er tilsendt til anmeldelse af forlaget. Dette har dog ingen indflydelse på min vurdering.


Forfatter: Marie Brixtofte

Udgivelse: Gyldendal, 2020

Bedømmelse: 4/5 ♥♥♥♥

Bolsjefilosofi og andre leveråd

Bogens bagsidetekst:

Bolsjefilosofi og andre leveråd er en bog om vores rygsæk. Om hvordan vi selv har ansvaret for den, også selvom den blev pakket af vores forfædre og vores forældre. Vi valgte ikke selv, hvad der blev pakket ned i rygsækken, men vi vælger selv, hvordan vi vil bruge det, der ligger dernede.

Bogen tager fat i nogle af de ting mange af os bøvler med i livet. Det kan være ængstelighed, ensomhed, dårlig samvittighed, lavt selvværd og sorg. Som læser får du en hel buffet af fiduser, finter, modeller, redskaber og værktøjer, som alle fungerer som en vejviser til et bedre liv med færre benspænd.

Mine tanker

Nu gør jeg det, man ikke må. Jeg starter lige med det dårlige. Men det er simpelthen fordi der er så lidt, at vi lige så godt kan få det af vejen. Så bær over med mig kære læser – vi er hurtigt videre til alt det fantastiske den her bog kan: Den her bog tog mig med storm helt fra begyndelsen, men desværre følte jeg at afsnittet om sorg virkede en anelse mangelfuldt. Måske er det fordi jeg selv er i sorg, og endda stadig i den akutte sorgperiode, men jeg følte slet ikke, jeg kunne kende min egen sorg i afsnittet og det føltes faktisk en lille smule tomt. Alle de andre afsnit har jeg helt uden at lede kunne se enten mig selv eller en af mine relationer i. Og da sorg er den sidste del af bogen, er det også den del læseren efterlades med det største indtryk af. Når det så er sagt, så synes jeg stadig at sorgafsnittet er ganske velskrevet og vigtigt, og jeg kan fuldt ud se, at andre kan få meget ud af det. Og måske – måske ville jeg bedømme bogen anderledes, hvis jeg læste den om et år og kan se tilbage på, at sorgafsnittet faktisk ramte mig rigtigt godt, men at jeg bare var for tæt på til at se det.

Autentisk og ærlig

Med en god blanding af kærlighed og professionel skarphed leverer Marie både bidder af sig selv og af sin praksis som psykolog, som gør oplevelsen både nærværende og autentisk, hvilket for mit vedkommende også gjorde mig langt mere modtagelig over for at få påpeget mine fejl og lytte til, hvordan jeg kan ændre dem til fordele.

Når Marie tager udgangspunkt i sig selv på denne måde, tager hun første skridt for os andre – det er altid lidt nemmere at erkende noget, hvis andre har sagt det højt først.

Lommepsykolog

Har vi ikke alle prøvet at stå og mangle sådan en lille lommepsykolog, man lige kan spørge til råds i en situation eller måske bare lige lufte sine tanker til? Når man sidder på cyklen på vej på arbejde og lige har givet partneren et møgfald, fordi man var ved at komme for sent og det regnede og man havde glemt, hvor man havde lagt sine nøgler og sin cykelhjelm … og i virkeligheden var det slet ikke partnerens skyld men han (fordi min partner er en han) stod der og var i vejen. Eller når man på arbejdet får en ekstra opgave man faktisk ikke lige synes man har overskud til, eller man vågner og føler sig sløj og syg, men føler ikke man kan tillade sig at ringe sig syg, for hvem skal så klare ens arbejdsopgaver – måske særligt dem man i forvejen er lidt bagud med. Der kunne det være rart med sådan en lille lommepsykolog, der kunne minde en om lige at trække vejret og huske på, at det hele nok skal gå og at vi handler på de her måder, fordi det er det vi har lært. Og hvis vi ikke bryder os om det, må vi først blive bevidste om vores mønstre, så vi kan ændre dem.

Bolsjefilosofi er den lommepsykolog. Den tilbyder en samling råd og redskaber som kan hjælpe læseren lige der, hvor man opdager, man faktisk ikke er helt tilfreds og kan også åbne ens øjne for områder, hvor man ikke var klar over, man har en uhensigtsmæssig adfærd. Derudover, lægges der ikke skjul på at det kræver en indsats og at man må være klar på at nogle ændringer kommer til at betyde at man mister noget. At man f.eks. må opgive sit drive for at finde mere ro, eller at man måske får mere tid, ved at gå på kompromis og ikke yde 100% hele tiden, men blot 80% indimellem.

Som nævnt, følte jeg mig ramt rigtig tit, og det gjorde at jeg i høj grad har taget mange af bogens redskaber til mig – også når det føles fuldstændigt kunstigt og mekanisk at fyre en ærlig-kærlig sigen-fra af, der følger opskriften 1/3 empati, 1/3 selvomsorg og 1/3 sigen fra.

Chef, jeg forstår godt, at nogen skal arrangere julefrokosten, og jeg kan godt forstå, du tænker på mig, da jeg normalt elsker at arrangere fester (empati), men jeg kan ikke rumme flere opgaver og slet ikke mere ansvar i denne periode (selvomsorg), så derfor håber jeg, du kan give opgaven til en anden (sigen fra).

Bolsjefilosofi og andre leveråd, s. 85

Samtidig er det dog vigtigt for mig at understrege at jeg ved læsning også rigtigt tit følte mig bekræftet i, at jeg allerede har tillagt mig nogle gode vaner eller adfærdsmønstre, som er et bevis på at jeg er på rette vej og at det kan betale sig at arbejde med sig selv, hvis man vil opnå en ændring.

Bogens opbygning

Som nævnt i bagsideteksten så griber bogen fat på fem hovedtemaer, som alle gennemgås og forklares med forskellige værktøjer og modeller. Dette giver læseren en dybere forståelse for, hvorfor vi handler og reagerer som vi gør, samt åbner op for mulige løsninger, hvis man vil ændre denne adfærd.

Man behøver absolut ikke at læse bogen fra ende til anden, men kan godt plukke lidt i den, alt efter, hvad man føler for at læse om. Dog skal man være opmærksom på at nogle begreber og modeller forklares i begyndelsen og derefter blot nævnes ved navn. Derfor kan man risikere ikke at forstå en model, hvis man starter med et senere afsnit. Det er dog ikke umuligt, hvis man bare er indforstået med dette og måske endda åben for lige at bladre igennem og se om man kan finde den pågældende models forklaring.

Bogen gør brug af gentagelser, og for nogle vil dette måske føles lidt tungt og træls at skulle igennem, men for mig fungerede det som en konstant påmindelse om, at jeg ikke bare skulle læse og sige ja, men at jeg rent faktisk skulle huske, hvis jeg gerne vil lave nogle af de her ændringer.

Hvem kan læse Bolsjefilosofi?

Jeg nåede ikke engang til s. 35 før jeg havde lyst til at anbefale og give bogen i gave til alle, jeg kender. Det har jeg stadig og med jul lige rundt om hjørnet er der masser af mulighed for det. Så her kommer min varmeste anbefaling til jer, der synes det kunne være sjovt, spændende eller nødvendigt at forstå, hvorfor I stresser over at de små børn ikke er til at få ud af døren til tiden, eller til jer, der slår jer selv i hovedet, når I laver en fejl og til alle jer, der ville ønske, I kunne sige fra, når I har brug for det.

Har jeg manglet den her bog hele livet? Ja. Ja, det tror jeg nok jeg har.