Januar wrap up 2019

Januar var en gunstig læsemåned for mig. Jeg er kommet igennem ikke mindre end 1931 sider, hvilket absolut ikke er normalt for mig. Ganske vist er en stor del af de sider læst som tegneserier, og det gør det jo også lidt lettere at komme igennem.

Jeg har afsluttet i alt 8 bøger og er i øjeblikket i gang med yderligere 2.

Læste bøger

 • Call Me by Your Name af Andre Aciman
 • Fandom af Anna Day (Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag)
 • Døde piger sladrer ikke af Christine Jøncke
 • Dragon Ball #6 af Akira Toriyama
 • Dragon Ball #7 af Akira Toriyama
 • Er der ikke nogen der gider bolle mig, please af Gina Wynbrandt
 • Dragon Ball #8 af Akira Toriyama
 • Sadie af Courtney Summers

Fantastiske læseoplevelse

5 hjerter er gået til

 • Sadie
 • Dragon Ball #6

Sadie

Sadie af Courtney Summers rev simpelthen benene væk under mig, og i dette tilfælde overvejede jeg endda at udevide min skala med et bonushjerte. Sadie er velskrevet, nytænkt, fantastisk, smuk, skræmmende og voldsomt ubehagelig.

Sadies søster er blevet fundet brutalt myrdet og knap et halvt år senere er Sadie forsvundet fra sit hjem uden ord. En podcast i flere afsnit forsøger at finde frem til, hvor hun er, og hvad der er sket med hende. Samtidig følger vi Sadies jagt på en bestemt mand, der engang var en del af hendes liv.


Det var slet ikke meningen at jeg skulle læse Sadie i denne måned. Jeg havde reserveret den på Libby (ereolen app for engelske bøger), men forventede ikke at få den før midt i februar. Men pludselig poppede den ind, og da der er kø til den (og jeg var spændt på at læse den selvfølgelig, men det siger vel lidt sig selv) gik jeg i gang med den med det samme. Og den blæste mig simpelthen omkuld.
Jeg er vild med opbygningen, hvor hvert andet kapitel følger podcasten og de andre Sadie. De to typer af kapitler komplimenterer hinanden rigtigt godt og giver en fantastisk dynamik i fortællingen.

Læs den hvis du elsker ungdomshistorier, grove historier, krimihistorier, true crime (fordi den fortælles på samme måde) og generel skønlitterær forkælelse!

Dragon Ball #6

Det er svært bare at fremhæve enkelte bøger fra serien, men når Monster nr. 8 (Dragon Ball #6) nævnes, er det fordi den gav mig lidt flere højlydte grineoplevelser end de to, der ikke nævnes, samtidig med at den ikke havde for mange “kedelige” kampscener. Jeg ved godt det nærmest er blasfemisk (i en ikke-religiøs sammenhæng) at kalde kampscener i Dragon Ball for kedelige, men det er absolut ikke den del af historien, jeg holder af. Og i denne bog var kampene ikke kedelige. Derudover er jeg vild med de små noter på siderne fra forfatterens side.

Gode og mellemgode læseoplevelser

3 eller 4 hjerter er gået til:

 • Dragon Ball #7
 • Dragon Ball #8
 • Fandom
 • Call Me by Your Name

Dragon Ball vil jeg ikke nævne mere om. Bøgerne er stadig gode og sjove, og jeg er vildt godt underholdt fra start til slut.

Fandom

(markeres reklame, da bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget)

I Fandom hvirvles Violet sammen med sin lillebror og to veninder ind i et fantasyunivers tilhørende deres yndlingsbog. Uheldigvis bliver de skyld i hovedpersonen Roses død. Det er nu op til Violet at indtage Roses plads i historien så de kan afslutte fortællingen og komme hjem.


Fandom var en noget skuffende oplevelse for mig. Historien fangede kun i bølger og den var alt for forudsigelig og uinteressant. Alligevel var det ikke en dårlig bog, og jeg forestiller mig, den er perfekt til dem, der bare vil læse en god historie. Hvis du er ligeglad med forudsigelige plots og bare nyder historien i sig selv, så er der absolut ingen grund til, at Fandom ikke skulle være god for dig. Jeg kan selv godt lide at blive overrasket og holdt hen i spænding, og det lykkedes ikke rigtigt her.

Jeg er alligevel endt med at give bogen 3 hjerter, da jeg synes at den har potentiale for den rette målgruppe. Havde jeg alene vurderet på min egen oplevelse, havde jeg nok endt på 2 hjerter. Så er du lige som mig, skal du ikke tage fat i denne.

Call Me by Your Name

Oliver er sommergæst hos Elios forældre i Italien. På de godt otte uger Oliver bor hos Elio blusser en romance mellem de to op, og da sommeren er slut rejser Oliver hjem.

Call Me by Your Name er en fortælling om kærlighed, intimitet og passion. En fortælling om at træffe valg i livet og de konsekvenser det har.

Call Me by Your Name har fået 4 hjerter, fordi det var en smuk og poetisk læseoplevelse. Jeg startede på bogen i sommeren 2018, men fik først afsluttet den her i januar 2019. Dette er bl.a. fordi jeg har haft travlt med studiet, men også fordi bogen kan være rigtig svær at forstå. Der var passager, hvor jeg helt ærligt følte mig alt for dum til at læse bogen, og det er altså en kedelig følelse at have.

Alligevel var det en rigtig fin oplevelse, og bogen havde nogle flotte pointer, jeg er glad for at have fået med mig.

Ringe læseoplevelser

Følgende bøger har fået 1 hjerte:

 • Er der ikke nogen der gider bolle mig, please
 • Døde piger sladrer ikke

Er der ikke nogen der gider bolle mig, please

Selv titlen siger mig absolut ingenting. Jeg modtog bogen i en gavepose efter et bloggerarrangement arrangeret af Julie, og havde jeg ikke gjort det, havde jeg nok heller aldrig samlet den op.

Er der ikke nogen… er en tegnet novellesamling om en ung kvindes længsel efter intimitet og kærlighed fra en mand. Ideen bag er rørerende, for jeg kan nemt forestille mig (og huske), den desperation og selvmedlidenhed, man kan overvældes af, hvis ingen gengælder ens behov for omsorg og kærlighed på det mere intime plan.

Når det så er sagt, så rammer samlingen alligevel ikke der, hvor jeg føler, der er behov for at blive sat ord på noget. Hermed ikke sagt, at andre ikke kan føle anderledes!

Jeg læste en anmeldelse af bogen, hvor anmelderen havde været ret hård, og jeg tænkte, at det da ikke kunne være så dårligt. Netop fordi tanken bag lyder så fin. Men det kunne det. Alt er en lille smule overgjort – fuldstændig som en standup-komiker på scenen. Men det her er en bog, og det var ikke behøvet. Og jeg er skuffet og vil ikke anbefale den.

Døde piger sladrer ikke

Den her havde jeg set så meget frem til, og jeg blev desværre så forfærdeligt skuffet!

I Døde piger sladrer ikke følger vi Irina fra Polen, som lever et utroligt fattigt liv med sin familie. Efter moderens død bliver Irina solgt af sin far til to mænd fra Danmark, som arbejder med sexhandel. Livet som sexslave er ubærligt, men Irina håber på, at der bare skal et godt menneske til at stoppe det hele. Men midt i det hele lurer faren af en seriemorder, for en dag kommer han efter sit næste offer.


Denne her bog var dårlig fra start til slut. Der er ikke nogen seriemorder med i bogen – i hvert fald ikke så meget, at man skal nævne vedkommende i bagsideteksten. Derudover er bogen kategoriseret som en kriminalroman, hvilket man vel godt kan argumentere for at det er, men det synes jeg slet ikke, det er.

Døde piger sladrer ikke er en samfundskritisk roman om kvindehandel og sexslaveri, skrevet til unge. Den handler om en ung piges kamp for overlevelse i en situation, hun ikke ønsker at befinde sig i. Den handler om håb og om kærlighed; for hvis Irina ikke gør, som hun bliver bedt om, så slår de hende ihjel og henter hende søster i stedet.

Sproget er fejlfyldt, plottet kedeligt og gennemskueligt og karaktererne er ikke særlige “likeable”

Jeg er så skuffet over den her bog, at jeg selv nu, næsten en måned efter at jeg afsluttede den, bliver helt harm over, hvor dårligt bogens indhold passer til beskrivelsen. Jeg synes det er tarveligt! Havde der ikke stået kriminalroman og seriemorder på den, så havde jeg nok ikke samlet den op. Men havde jeg samlet den op, havde jeg været indstillet på, det var en anden genre, og så havde jeg måske også vurderet den anderledes.

Bøger påbegyndt

Lige inden jeg slutter af, vil jeg nævne de to bøger jeg er gået i gang med i januar og fortsætte med at læse ind i februar.

The Roses of May

The Roses of May er andet bind i The Collector-serien af Dot Hutchison, og jeg er lidt under halvvejs i den. Jeg startede lidt sløvt, fordi jeg brugte for meget tid på at prøve at huske, hvem der nu var hvem fra sidste bog, men efter et par sider var jeg med igen og jeg er ret spændt på, hvor den tager mig hen!

Stolthed og fordom

Jeg har samlet en lille bogklub med to af mine veninder, og vi er netop gået i gang med at læse Stolthed og fordom af Jane Austen. Jeg regner ikke med at blive færdig med denne i løbet af februar, da vi mødes og læser dele af bogen højt for hinanden, hvilket tager lidt længere tid – men også er virkelig hyggeligt.

Cherry Blossom reads on her sofa

Juli: ferie, bøger og læsning

Så er juli allerede ovre. Tiden går simpelthen så stærkt! Det er snart tid til at vende tilbage til skolebænken – og det er jeg slet ikke tilfreds med. Jeg har lært en hel masse i denne her ferie, og en af de større ting er, at jeg er totalt feriemenneske. Min kæreste bliver rastløs af ferier. Nu har han haft fri i fire uger (selv om han har passet sit studiejob en dag om ugen i tre af dem), og nu må det godt slutte. Jeg har haft fri i fire uger og frygter at skulle tilbage til hverdagen om tre. Og jeg elsker ellers både mit job og mit studie, men jeg er bare vild med at kunne bestemme min tid helt selv! At kunne sove længe, når jeg har brug for det eller stå tidlig top, når jeg har lyst til det. At kunne gå en tur i skoven en tirsdag formiddag eller løbe en tur fredag nat. Jeg kommer aldrig til at være helt tilfreds med et job som lærer, kan jeg godt mærke. Uanset hvor givende det er, eller hvor fedt jeg synes det er at undervise og se eleverne udvikle sig, så kommer jeg nok til at hade den struktur, der er i det. Puha. Men nok om det, I er her ikke for at få indsigt i min personlige udvikling, vel?

Læsning

Jeg har slet ikke fået læst så meget, som jeg gerne ville her i juli. Der har været alt for mange små, men tidskrævende aktiviteter i ferien. Skønne aktiviteter. Så læsningen har været skubbet lidt i baggrunden, hvilket også har været helt i orden. Jeg havde bare forventet noget andet, fordi jeg sidste sommer næsten ikke lavede andet end at læse. Derudover gør varmen mig også sløv. Så efter tre siders læsning snorkbobler jeg i et par minutter (eller 40). Men jeg nyder det!

Sommerbogen

Jeg har kun fået læst en bog til sommerbogen (bibliotekets sommeraktivitet), og skal til at skynde mig med de næste to, hvis jeg skal nå at være med. Jeg ved ikke om jeg når det, for jeg kan mærke at jeg savner at læse, bare fordi jeg har lyst. Der er alt for mange bøger på mine reoler, og de tykkeste gør mig stadig svimmel. Det samme sker faktisk med biblioteksbøgerne – jeg føler, de er en skal-ting, fordi de har en udløbsdato. Men det er de jo ikke, og derfor ligger de også mest bare og samler støv lige nu.

Anmeldereksemplarer

Jeg har også en del anmeldereksemplarer liggende, som jeg er ved at have dårlig samvittighed over ikke at være nået til, men følelsen er den samme som med biblioteksbøgerne: Det føles som noget jeg skal, og derfor undgår jeg dem lidt. Fordi jeg bare gerne vil nyde læsningen. Hvilket jeg også gør, når jeg endelig kommer i gang! Men det at læse for at anmelde er bare lidt tungere end at læse for at opleve. Især, når jeg i forvejen føler at læsning generelt går lidt trægt lige nu. Men jeg glæder mig til at komme i gang med bøgerne alligevel. Det er lige så snart jeg kigger på dem, så rammer tanken: “Åh, den burde jeg også snart få læst”, i stedet for: “Hvorfor er jeg ikke startet på den endnu?!” For de lyder alle sammen virkelig interessante og fuldstændigt som noget, jeg ville elske. Det er tosset så meget ens tankegang har indflydelse på ens handlinger.

Well, så ved I det, i al fald.

Bøger læst i juli

I juli måned har jeg faktisk kun fået færdiggjort en bog. Det var til gengæld en lækker bog; nemlig digtsamlingen mælk og honning af Rupi Kaur (denne titel markeres hermed som reklame, da det er et anmeldereksemplar), som var et anmeldereksemplar tilsendt fra forlaget Lindhardt og Ringhof. Det var forfriskende at læse en digtsamling, og du kan læse om min oplevelse a værket lige her.

Derudover har jeg læst Offer uden ansigt af Stefan Ahnhem, som jeg afsluttede i dag og var helt vild med. Jeg læste bogen som gruppelæsning med to andre bogelskere, jeg har mødt via Instagram, og det har egentlig fungeret fint for mig. Den ene var lynhurtigt færdig, og den anden måtte melde sig ud, da bogen ikke rigtigt fangede hende. Og så var der mig, der elskede bogen, men bare læste lidt langsomt. Hvilket ikke kun var min egen skyld, da min kære kæreste ikke havde taget en bog med på ferie og derfor beslaglagde min krimi. Men så fik jeg i stedet tid til at gå i gang med Call Me By Your Name af André Aciman. Og det er noget af en læseoplevelse, skulle jeg hilse at sige fra mit hjerte! Jeg er lidt over halvvejs og den er så stærk og velskrevet! Omend en del mere erotisk end jeg havde forventet, men absolut en smuk og fængende læseoplevelse, som jeg er spændt på at komme videre med!

Ferie

Juli handlede som sagt ikke så meget om læsning, og jeg har brugt mange timer på at gå ture med min kæreste i den nærmeste skov, hvilket har været enormt afstressende og motiverende. Derudover nåede jeg et af mine nytårsforsæt, da vi ramte den 1. juli. Jeg ville være sodavandsfri i det første halve år af 2018, hvilket lykkedes og jeg er simpelthen så stolt!

Etape Bornholm

Derudover brugte vi en uge på Bornholm til Etape Bornholm 2018, som er et etapeløb fordelt over fem dage med forskellige distancer, der i alt giver et marathon. Tre uger før vi skulle af sted fik jeg pludselig ondt i højre hæl (som nok er en gammel skade, der sprang op – sandsynligvis fordi jeg har skippet en masse af de øvelser, jeg burde lave), så da jeg stod på startstregen til mandagens etape, var jeg virkelig meget i tvivl om hvorvidt, jeg overhovedet kom i mål. Og da eg endelig kom i mål efter ti kilometer med ondt, var jeg rigtig meget i tvivl om, hvorvidt jeg overhovedet ville kunne gennemføre etapen.

Tirsdag var et strandløb på næsten seks kilometer, og mellem den anden og tredje kilometer holdt det pludselig op med at gøre ondt, hvilket var noget overraskende, men bestemt også rart! Onsdag gjorde det igen ondt på hele etapen, men nu var jeg efterhånden nået så langt, at jeg lige så godt kunne gennemføre – selv om jeg skulle gå i mål. Da torsdagens etape var gennemført var jeg helt sikker på, det nok skulle gå. For det meste gjorde det heller ikke ondt i løbet af ruten, men var mere en ubehagelig gene.

Fredagens etape var en flad 10’er i Rønne, og selv om mine ben var trætte og smadrede, så var det en af de bedste etape. Jeg bemærkede stort set ikke mine hælproblemer, og jeg havde endda perioder, hvor jeg følte, at der var fart på mig. Alt i alt var det en fed oplevelse, og jeg kan anbefale alle, der holder af at løbe, at prøve det engang. Det eneste krav er, at du kan gennemføre løbet med en gennemsnitshastighed hurtigere end 9:30 min./km.

Resten af ferien

Jeg ved af gode grunde ikke, hvordan resten af ferien kommer til at forløbe, men jeg har da nogle forventninger og ideer. Blandt andet har jeg en stak anmeldereksemplarer, jeg gerne vil i gang med (og det er med vilje, jeg ikke nævner titlerne, for så skal jeg bare markere indlægget her som reklame), og så skal min kæreste opereres, hvilket også kommer til at tage noget tid.

Og ellers skal jeg bare fortsætte med at nyde friheden, solen, varmen og de dejlige gåture med min søde kæreste!

A stack of books that spell Cherryblossomreads

Quarterly Wrap-Up of 2018 #2

Spring was a hard time for me to get through, personally. I listened to a lot of audiobooks and read more than a few children’s books and shorter books in general, which I really needed.

I have received a lot of books these last three months. Some of which I have won in contests and giveaways. So you guys – it really pays off to participate, even when the chances are slim! A handful of review copies have also found their way to my shelves and I have already read and reviewed some of them, but a few are still on for the summer holidays.

Also, I have decided to change the language of my blog to Danish, which I know means, that I will lose a lot of you guys and vice versa, but I’ve just come to the conclusion, that it makes more sense that way.

Look for he headlines to read about what you find interesting here below:

Books read

I have read an astoundig amount of books still – I can hardly believe it! During the second quarter of the year I actually managed to reach my reading goal for the year and have passed it by six books already. It is incredible. The only change I have made this year is to actually make reading a priority. I have had days and evenings where I chose to read instead of watching a film or catch up on some series. Instead of reading whenever I have the time, I now make time. And it obviously works (for me)!

April Reads

April was a busy reading month with both Easter holidays and Dewey’s Readathon. I therefore got to read a lot of interesting books, some of which I would definitely recommend and some I will definitely reread some day.

 • Nevermoor: The Trials of Morrigan Crow by Jessica Townsend was a truly magical and inspiring read. I am so excited for the next in the series, which is supposed to be published September 25th.
 • The Ganga Shift by Mary Bernsen was a powerful and very interesting story about shifters and power. I’d recommend it to you if you love stories like The Hunger Games and Twilight.
 • Er du okay, Mathias? by Anika Eibe completely took me by surprise. I didn’t expect to recognise so many of the situatons that Mathias found himself in, but I did. And it honestly shook me a little. But it is a wonderful story and I love Eibe’s Okay-series.
 • Er du okay, Nanna? by Anika Eibe is also a part of the Er du okay-series, and I love how Eibe lets the characters live outside of their own story. We do not get final closure, we only get a hint of whether or not everything will be okay. Nanna however really annoyed me, and this is the book in the series, that I like the least.
 • The Hazel Wood by Melissa Albert was in my Fairyloot for February and I was so excited to read it. And I was not disappointed! It was every bit as dark and disturbing as I had hoped – even more, actually – and still it was marvellous and incredible!
 • Hvad er sex? by Sabine Lemire is a book for children about sex, attraction, bodily change, puberty and reproduction, and it is really well done. There are small parts of the book, that focuses on what the parents should discuss with their children in the current chapter. It is one of the best books on the topic that adresses younger children.
 • Mors nye ven by Anke Wagner is a sweet story about children whose parents divorce and find somebody new to introduce to ther lives. It tells the story of a young boy, who definitely does not like his mother’s new friend and how he reacts to this.
 • Final Girls by Riley Sager was my first book for Dewey’s Readathon and it was a bit of an ambitious pick. The story was thrilling though, and I really enjoyed it and the course of trying to figure out the plot, but I was severely annoyed by some of the main characters.
 • Sindstequila by Sofie Riis Endahl is a beautiful and very modern story about youth in Denmark and the importance of fitting in and the consequences that follow. I think it is a very important read for the young adults of Denmark (and everywhere else, if  you read Danish or the book were to be translated).

May Reads

 • Stilleleg by Julie Clausen was a bit of a disappointment. It wasn’t bad, but I felt it moved a little slow and I didn’t quite like either of the characters. The plot was interesting though, but it could have been executed better.
 • Kraften by Naomi Alderman (REKLAME) was an interesting read. I liked the ideas that Alderman presented and the overall plot, but I never really cared for either of the characters, which made it feel almost pointless at times to read on.
 • Papmachereglen by Hella Joof was a delightful read and it sincerely lifted my spirit. Although there were a few of the rules I disagree with and found stupid. But hey – those rules just don’t apply to me then.
 • Dyt båt coconut by Glenn Ringtved was a real punch in the gut to read. Ringtved writes ecxeedingly well and the story was a true page-turner.

June Reads

 • Mercedes-snittet by Anne Mette Hancock (REKLAME) is probably the best book I have read so far in 2018. It has everything I love, and is just wonderfully well-written.
 • Mor by Kim Fupz Aakeson is the sweetest story about a young boy and his huge mother. He is so ashamed of her figure that he tries to get her to eat a carrot, but his mother keeps proclaiming that she is indeed no rabbit – she’s a mother. For children of all ages.
 • En lille bog om det hele by Kim Fupz Aakeson is another children’s book. This was not as good as Mor, but I still enjoyed it.
 • Skæbnemageren by Kenneth Bøgh Andersen is one of the most beautiful graphic novels I’ve ever read. Both the drawings and the story were breathtaking and I loved it all the way through.
 • Mathilde (I forgot to note the author) is a book for children about loss and death. It is beautiful and slow paced and I recommend you read it with your child, so you can also discuss what death means to you in your family.
 • Between the Sea and Stars by Chantal Gadoury is a magnificent fairytale inspired story about a mermaid and her longing for the world outside the ocean. The use of Danish words made it an even more fantastic read.

The Future of the Blog

I have had doubts about the language of my blog from the very beginning and despite loving to do this in English, I must admit that it has started to make more sense to me to do most of my posting in Danish. I don’t know if I have changed or if my target group has. Maybe it’s both. Either way I have decided to change the main language of my blog to Danish. This does not mean, that I will never post in English again, but at the time being I don’t see when it would be neccessary. If you are one of my English readers, who now decides to stop following me, I want you to know how incredibly thankful I am for your support this far! It has ben a blast to run this blog! Even at times, when I have felt I had no energy to do so, I have missed it and wanted to come back quickly, because of you guys! Because I can see that there a people checking out my posts.

If you are one of my Danish readers then fear not! The only change I am currently making is the language. And well – it will be easier for you to find posts in Danish seeing as they will be top priority from now on.

Personal business

Also I am in a far better place today than I have been most of the winter and spring time. I was dealing with a lot of stress and had to put a lot of my strength towards feeling better, which meant I neglected my blog and even Instagram profile a lot during this period of time. I can however breathe freely again now, and even though I still have to pull the plug once in a while and just be me, I think I can promis that my blog will now go back to it’s regular posting schedule with at least one post each week around the weekends. You still have the ability of signing up to receive a reminder every time I post. You can do so to the right of this post. It is solely up to you of course, but I promis I will not spam you with anything! The only thng you will receive after you’ve signed up is an e-mail whenever I post. If you receive anything else, please let me know so I can stop it, since that is not my intention!

Post wrap-up

So in short: I read a lot! Again. Unbelievably much, I think. But I love it, and I belive it has to do with making time to read instead of only reading when I have the time.

The laguage of my blog will change from English to Danish as I have noticed that it makes more sense to me this way, and most of the peoplw visiting my blog are from Denmark anyway.

I hope to be able to post regularly again from now on, which means at least once a week around the weekends. This works for me and I hope it works for you too!

Thanks for reading!

A stack of books I read in February.

Quarterly Wrap-Up of 2018 #1

When I first started this post, I had imagined that doing a quarterly wrap-up would be ideal, since I don’t read a lot of books in a month. Therefore, out of fear that one of my monthly wrap-ups would consist of me writing about this one book I started, but didn’t really finish – I decided to do quaterly wrap-ups. This would allow me to share more experiences with you in one post.

However, I had not expected to read as much as I did. January was filled with six books, and I figured it was because I took my exam and then was left with almost two weeks before I started school and work again. But the streak continued into February, and then I just decided to do one quarterly wrap-up, but the rest of the year I will do monthly wrap-ups. I’d rather write a short post about this one book I didn’t really finish, than a loooooong post about all of these books I read, knowing that most of you will give up by the time you see the lenght of it, and the rest of you will give up after the first few paragraphs.

Wrap-up

I will briefly list the books I have read in the same order that I read them, and afterwards I will talk about a few of them and a bit about my reading motivation in this same period of time. Please note that some of the titles are in Danish (and consists of the odd letters æ ø å) because I read them in Danish! If the book has an official English title (and I know it) it will follow in parenthesis ().

January reads

 • Ligblomsten by Anne Mette Hancock
 • Stalker by Michella Rasmussen
 • Pigen fra Månehøjen by Lene Krog
 • Grænsebørn by Bent Haller
 • Nattevagt (Night Guard) by Synne Lea and Stian Hole
 • Er du okay, Fie by Anika Eibe

February reads

 • Krokodillevogteren by Katrine Engberg
 • A Wild and Unremarkable Thing by Jen Castleberry
 • Twilight by Stephenie Meyer
 • Begin Again by Mona Kasten
 • Kåde Kvinder by Giovanna Casotto
 • Voksenlivet er en myte (Adulthood is a Myth) by Sarah’s Scribbles

March Reads

 • Wildwood by Jadie Jones
 • Farlige Fristelser by Giovanna Casotto
 • Den sidste gode mand by A.J. Kazinski
 • Søvn og torne (The Sleeper and the Spindle) by Neil Gaiman
 • Fordærv (The Few) by Nadia Dalbuono
 • Provinspis by Ditte Wiese
 • Pernittengryn og Lorelei by Helle Melander
 • Sjælens pris – Dæmonherskerens arving #3 by Haidi Wigger Klaris
 • Song of Blood and Stone by L. Penelope
 • Suddenly Us by Marie Skye

Succinct Wrap-Up

I read a total of 22 books in these three months, which is almost my reading goal for 2016. That is quite amazing and frankly also quite unfathomable. But I have never felt forced to read this many books, it has almost come naturally, because I had a lot of books I wanted to read.

Seven of these books have been review copies from either an author or a publishing house, and I feel honoured to have had the chance to review these books. Except for one, I really loved reading all of them. And the one I didn’t enjoy as much, was mainly because it just wasn’t my kind of read anyway. It really wasn’t a bad book.

 

honourable Mentions

Stalker

by Michella Rasmussen is a Danish YA book about a young girl who suddenly has an admirer, that slowly turns stalker. It is amazingly well written and deals with an issue I haven’t read about before. It takes both the stalker’s and the victim’s point of view, which I think is absolutely fantastic and it works terrificly in this book. The audioversion of it is amazing too!

Krokodillevogteren

by Katrine Engberg is a Danish crime novel that has been translated into several languages (I do not think English is one yet, though – unfortunately). It is about a murder on a young girl that has been committed in the most gruesome way. The characters in this novel were brilliant and I fell in love with them as much as I loved the story itself.

A Wild and Unremarkable Thing

by Jen Castleberry is a fantasy story with a twist of a feminstic approach. It tells the story about a young girl, who has been raised as a boy in order to be able to slay a Fire Scale dragon and collect the winnings afterwards, so that she can save her family from poverty. It is brilliantly crafted and I really wish it would be longer, since I really connected with the main character Cayda.

Provinspis

by Ditte Wiese is a realistic YA novel, which has quickly climbed up to be one of my most valued reads. Again, this is Danish, and hasn’t been translated yet, but I think it should! The narration and the voice of the story is spot on with the youth and Ditte tells a tough story about growing up and wanting to get away. If you read Danish and love a good YA-novel, you should read this one! And please let me know what you think afterwards as I would love to discuss it.

Ligblomsten

by Anne Mette Hancock is again a Danish crime novel, but this one is a bit different from most othe crime novels I have read. Ligblomsten (Corpse Flower) deals with the notion of revenge and I don’t really think anyone is actually killed on the pages, which makes it even more interesting.

Song of Blood and Stone

by L. Penelope is a fantasy novel set in a magical land, and th characters are so compelling. I loved everything about this book and I cannot wait to share this with you, when I post a full review of it on Sunday, April 29. It is amazing and if you love fantasy you should read it. End of story.

Reading motivation

I have been on a roll reading wise. I have no idea how it happened that I already read 22 books, but I have in no way felt pressured to. I have just read. And listened at any available time. I did cut down a little on reading for school, but only because I am only following one course this term. And I have also cut down a little on my work hours since I have been dealing with some personal issues that demanded I took some time to myself.

in the future

As mentioned earlier in this post, I will post a monthly wrap-up in the future as this was far too comprehensive a post for my own liking.

The books Desert Skies, Rebel Souls and Pigen fra Månehøjen on a flowery background.

2017 in Books

2017 has been an amazing reading year for me. Only this year did I begin to actually organise my reading; keep lists of books I have read and lists of books I want to read. It was this year I finally began to learn how to use Goodreads (Okay, I did that yesterday, so maybe I’ll learn a lot more in the new year).

2017 proved to be a year where I read a lot of books. More than anticipated. 20 more books than anticipated. That is crazy! And I very much enjoyed most of them! 2017 was also a year where I did not DNF any of the books I began! Maybe I have become a more flexible reader, or maybe I have become better at picking my books. I don’t know, but I am happy for this experience.

owlcrate

This year I began an owlcrate subscription, and I am so glad I finally got to do so! It was my birthday present from my boyfriend back in May and it has opened my eyes to a world og book merchandise and all the creative little shops that exist. And I love it!

Owlcrate has also introduced me to a variety of books I had never heard of, and thus also to authors I had never heard of. This means that 2017 for me has been a year where my knowledge of books and pretty much anything book related was seriously widened. If one can say that…

ARC’s

This year also became the year where I received my very first ARC (Advance Reading (or Review) Copy). It was something I dreamed of doing someday after having settled as a bookstagrammer – or a book blogger, when I finally got my blog up and running. It was such an amazing experience, and I still feel bubbles in my chest when I think of it or look at my books; An author actually wanted me to read her book, write down my thoughts and post a review of the book. And not just one author: Two authors. I cannot believe it.

I keep being in awe of writers. Of authors. They get to do this fantastic thing; write down stories for me to read! They’re like super stars to me. And then suddenly, some of them want to hear my thoughts on their books. I am still so thrilled! And so happy! I honestly didn’t expect to be able to do this in my very first year in the online bookloving community. The ARC’s I received can be seen in the image at the top of this post.

I am so grateful for this experience I would like to thank M. P. Tonnesen and Lene Krog for giving me this experience and for letting me review their amazing stories: Desert Skies, Rebel Souls and Pigen fra Månehøjen!

The reads

I managed to red 40 books in 2017, and although a few of them were for my class in literature at the teacher education, I actually enjoyed all of them. Some more than others of course 😉

I read a variety of books this year including two children’s books. I rarely read children’s books, which I can see is actually a mistake. Especially since I work with children, because I wouldn’t know where to start, if they asked me to read a book to them.

The Holiday Bag

This year I tried my local library’s new concept; a holiday bag. A concept, where one of the librarians of my local library mixed a bag of books for me based on some questions I had answered as I ordered one. It is a concept I hope, they will keep doing and a concept I hope more libraries will begin, since it is a really great way to find new authors and new reading material. Without this bag who knows if I would have ever been introduced to The Girl at Midnight or Regnfaldet.

The best read(S) of 2017

This is a tough one, since I feel I have read a lot of amazing books this year. Some of the books that I have the best recollections of are:

 • Half Lost by Sally Green, which was an outstanding reading experience – so was the entire trilogy(!) – and I really look forward to reading more of Sally Green’s work.
 • The Butterfly Garden by Dot Hutchison. This was a creepy read. One of those, where you are sometimes scared how much you like the book, because it is actually quite disturbing. I cannot recommend people read this enough, and I sincerely hope thet one of the Danish publishing houses will decide to publish it!
 • Haabet by Mich Vraa was amazing! I don’t normally read this genre, but I was swept away by Vraa’s writing! I even contemplate on reading more of his books alone because of his skills as a story teller!
 • Spektrum by Nanna Foss. Yes. I know Spektrum isn’t one book. But Nanna writes exceedingly well and the books are so different, yet all the same. In a good way! And I love how the main character’s change from book to book. Even though it makes it so much harder when the book ends.
 • Til døden os skiller by Kit A. Rasmussen. This was so good, and I also possible just read it at the right time, which made the experience so much greater! I loved how the book was written like this mystery I, the reader, needed to solve – yet there was no mystery, only a tough story, where I could only hope for a happy ending. It is such an important story to tell and I think Kit did an amazing job!

Okay, I could keep on going, but I promised myself I wouldn’t make a top 20 out of 40 books. I could do that though. Or well… a lot of book would probably share the places. So this is a handful of the books I enjoyed this year.

Happy New Year

The bookstagram community, Goodreads and all the book bloggers I follow has opened my eyes to the importance of being organised and I have tried to be this year, but I still need a lot more practise!

All in all 2017 has been amazing and I can ony hope that 2018 will be even more so!

Happy New Year!

The Danish book "Kopierne" in a tree.

November Wrap Up

Not only was November a month where I bought a lot of books, I also managed to actually read more than I do on average in a month. In this wrap up I will give some explanation as to why I chose to read the books I read, but also provide you with a short summary of the book and further bring you my opinion on it.

Desert Skies, Rebel Souls

This book was generously gifted to me by the author M. P. Tonnesen in relation to the book’s release date in exchange for a review. I also got the opportunity to ask Michelle some questions to an interview I brought as a part of the book launch blog tour that was arranged. You can read the interview here.

Desert Skies, Rebel Souls is a story about the young Danish girl Olivia, who travels to Israel in search of herself; trying to run away from her parents’ expectations at home. She works at a kibbutz, where she crosses paths with the young and handsome Chaim. It is practically love at first sight, and Olivia is whirled into his world one kiss at a time. However Chaim has to leave for the army and in the meantime Olivia backpacks through the Middle East with two of her backpacking friends.

It is a very sweet story, with all the ups and downs that do necessarily follow in a love story like this. I very much enjoyed Olivias story, and I loved all the descriptions of the beautiful places she visits. I never truly felt the depth of her relationship with Chaim, though, but that has a lot to do with this whole “love at first sight” concept. And also a little to do with morals…. 😉

Mostly, it just made me want to pack my bags and travel the world; travel the Middle East. <3

Fandens fødselsdag (The Devil’s birthday)

This book I chose, because I had to read aloud to some of the children at my school. November is the month of literature and the pupil’s read, read, read all through the month. Twice the teachers read to them instead. In larger groups, where the children could go sit and listen to the story they felt like hearing at the moment. It is a very good event, I believe!

Anyhow, I chose to read Fandens fødelsdag to them, which is a sweet story about the Devil, who always gets what he wishes for, but this year something is still amiss. Then a little (naughty) angel girl swings by and celebrates Fandens birthday with him. She arranges a treasure hunt and practically bosses the poor devil around. In the end though, she is called back to Heaven and Fanden tells his parents that he wishes for friends to come over for his birthday.

I liked this story so much. There is so many things to discuss. Mostly though, the children thought it was funny, which is also very important when reading books: we need to enjoy them.

Kopierne (The Copies)

This book I had to read for my studies.

In Kopierne we follow Jonas, who it turns out, is actually a copy of the real Jonas, who suddenly returns. Jonas (the copy) then flees in order to avoid being killed, which is what is done when a copy is no longer needed. He runs into the woods, where he meets Ian – another copy (and later a third boy/copy joins them). Together they travel through the woods while trying to keep themselves together, in hopes of finding a ship. It is dangerous though, because they are still being hunted by the men, whose job is to kill them, but in the woods they must also be aware of boars. Slowly the boys start to lose themselves and staying sane is suddenly more necessary than finding the ship. Yet, without the ship there seems to be no hope.

This was a horrific story, that had me thinking a lot about many different things. Like; what kind of society accepts the use of copies when their own children are away e.g. due to hospitalisations? Why is a copy needed? Why do te copy need to be so human, that they will fight for their survival? And how can parents dismiss a copy so easily, when they seem so real?

And those were the questions I had only twenty pages into the story.

I really liked this one! I am a big fan of books where form and content are mutually exclusive. We can see how Jonas slowly degenerates in the chapters. The sentences. The headlines even. However, this story was very hard to read. Children being rejected hurts me so deeply, and this was a book about an entire community – world maybe even – where everybody thought it alright to stop caring about a person, simply because it is a copy, who is no longer needed.

Intet (Nothing)

The fourth book I read this month was also for my studies.

In Intet we follow a group of kids from the seventh grade in ground school, who come together in trying to show one of their classmates that something matters. This particular classmate had left class stating that: Nothing matters, and so nothing is worth doing. The rest of the pupils in the class try to gather items that really mean something to them, however they do not choose themselves what matters, but someone else in the class points to them and tells them what to put into the pile of things that matter. It all though, turns into a horrible episode of bullying and … *sigh*

When I closed the book I thought: “hm.. njaeh.. I don’t know.” ’cause I really didn’t know what I thought of it. The kids were awful, and I couldn’t help but to think where all of the adults were. Who could simply just let this happen? At the same time, I found it to be one of those books that were not written to be enjoyed, but merely written to be worked with. Written to provoke, to spark some thoughts, to question something. And maybe I just questioned the wrong things.

Now I actually sort of like it. Well, it is still an awful story, and I still have doubts about using it when teaching myself. Mostly because I think the book says so many things, that  do not think, I can talk about with my classes. I fear too many will not get the book, and I fear they will instead just feel horrified or bored.

Spektrum: Ursiderne

I read the first two in the Spektrum series a few months ago and really liked them. Now I finally got my hands on the third one.

In Usiderne we follow Nasrin, who is new to the group. Nasrinlives with her father, who is never home, and her late mother’s friend, who takes care of Nasrin. Nasrin lost her mother some years ago in a terrible accident and the loss has made Nasrin very reticent and destructive. In this book the group digs deeper into the mystery that was (briefly) introduced in Geminiderne (Spektrum 2). This search for answers are very important to Nasrin, because it helps her understand more about her mother’s death, but the group – and especially one of them – plays an important part in Nasrin’s self healing.

Nasin is by far a much more destructive character than we have encountered before, but I really liked her. Not as much as I liked Emilie and Pi (especially Pi) from the earlier books, but I really do think that the author Nanna Foss has extraordinary character creating skills! She manages to write characters that are truly honest and believable; and so easy to identify with. Moreover she dares to end her book(s) with a cliff hanger, so great it should be illegal! I am so enthralled by her writing and I cannot wait to read the next in the series!